Una din cele mai intalnite intrebari este cat produce in realitate un sistem de panouri fotovoltaice intr-o luna? Radiatia solara nu este distribuita uniform pe Pamant, de aceea cantitatea de energie electrica produsa de un sistem fotovoltaic depinde, printre alti factori, de locatia in care se monteaza panourile fotovoltaice. Un kit de panouri fotovoltaice montat mai aproape de ecuator va capta mai multa energie solara decat acelasi sistem montat mai aproape de cercul polar.

Factori care influenteaza productia unui sistem fotovoltaic

Productia de energie electrica a unui sistem fotovoltaic, variaza pe parcursul anului in functie de anotimp si numarul de ore cu soare dintr-o zi. Pe langa variatia cauzata de anotimpuri, cantitatea de energie electrica produsa de un kit fotovoltaic depinde si de:

  • puterea maxima instalata a sistemului;
  • orientarea panourilor;
  • unghiul de inclinare a panourilor;
  • latitudinea la care sunt montate panourile;
  • umbrirea panourilor cauzata de munti, dealuri, cladiri sau copaci;
  • curatenia panourilor fotovoltaice;
  • pozitia Soarelui functie de orizont, iarna Soarele se ridica mai putin fata de orizont, in timp ce vara Soarele se afla mai sus pe bolta cereasca.

Localizarea geografica a panourilor fotovoltaice are o influenta mare asupra productiei de energie electrica. De aceea ne-am propus sa vedem cum variaza productia lunara a unuia din cele mai cautate kituri fotovoltaice, cel de 5 kW, in diverse orase din Romania in functie de orientarea panourilor si anotimp.

Pentru aceasta am folosit calculatorul pus la dispozitie de Uniunea Eurpeana si am luat in calcul urmatorii parametrii: kit fotovoltiac on grid de 5 kW, cu panourile montate pe acoperis, orientate spre sud si spre est, inclinate la unghiul optim pentru locatia respectiva.

Cata energie produce un kit fotovoltaic de 5 kW montat la Bucuresti

In figura de mai jos vedem variatia productiei lunare de energie electrica pentru un kit de panouri fotovoltaice de 5 kW montat pe un acoperis din Bucuresti, orientat spre sud, cu panourile inclinate de unghiul optim pentru aceasta locatie (35o).

Sistemul fotovoltaic de 5 kw va produce 6.144 kWh pe an, va avea cea mai mica productivitate in lunile de iarna (decembrie si ianuarie) in jur de 250 kWh. Productivitatea maxima va fi atinsa in iulie si august, aproximativ 715 kWh.

Cata energie produce un kit de kit fotovoltaic de 5 kW montat la Constanta

Productie lunara energie fotovoltaica Constanta

Acelasi kit de panouri fotovoltaice montat la Constanta, cu panourile orientate spre sud si inclinate de unghiul optim (tot 35o) va produce 6.322 kWh. Cum este de asteptat ianuarie si decembrie sunt lunile cele mai slabe, cu o productie lunara de 307 si respective 278 kWh, iar iulie si august sunt lunile cele mai productive cu 745 si 758 kwh.

Productie lunara energie fotovoltaica Constanta sud

Desi rezultatele sunt similare cu cele obtinute de sistemul montat la Bucuresti, observam ca la Constanta acelasi kit fotovoltaic va produce cu 178 kWh mai mult intr-un an.

Cand panourile fotovoltaice sunt orientate spre est, productia anuala a sistemului scade la 5.049 kWh, cu 1.273 kWh mai putin decat daca panourile ar fi fost orientate spre sud.

Productie lunara energie fotovoltaica Constanta est

Cea mai mica productie lunara de energie o vei avea in decembrie cu 143 kWh si ianuarie cu 168 kWh, iar cele mai mari productii le vei avea in iunie, iulie si august cand vei produce 676, 703 si respectiv 647 kWh.

Cata energie produce un kit de kit fotovoltaic de 5 kW montat la Cluj

Productie lunara energie fotovoltaica Cluj

Sa vedem acum ce productie lunara de energie va avea un kit de panouri fotovoltaice de 5 kW montat in Cluj -Manastur. Observam din imaginea de mai jos ca, spre deosebire de Bucuresti sau Constanta, linia orizontului este influentata de dealurile din jur, ceea ce inseamna ca dimineata panourile vor fi luminate de soare mai tarziu.

In aceasta situatie sistemul fotovoltaic orientat spre sud va produce 5.781 kwh pe an, cu 226 kWh produsi in decembrie si 265 kWh produsi in ianurie. Maximul de productie va fi atins in iulie cu 655 kW, o productie similara se va obtine si in  luna august.

Productie lunara energie fotovoltaica Cluj sud

Daca panourile ar fi orientate spre est productia anuala de energie scade cu 878 kWh/an la 4.903 kWh. Cea mai mare productie o vei avea in iulie 681 kWh, urmata de iunie cu 654 kWh. Cele mai slabe luni vor fi decembrie cu 116 kWh si ianuarie cu 145 kWh.

Productie lunara energie fotovoltaica Cluj est

Cata energie produce un kit fotovoltaic de 5 kW montat la Iasi

Productie lunara energie fotovoltaica Iasi

Sa vedem acum ce performante realizeaza un sistem de panouri fotovoltaice de 5 kW montat in Moldova, la Iasi. Kitul fotovoltaic orientat catre sud si cu inclinarea optima pentru Iasi de 36o va avea o productie anuala de 5.785 kWh, aproximativ aceeasi productie anuala cu cel montat la Cluj, dar mai mica decat kiturile montate la Bucuresti si Constanta.

Productie lunara energie fotovoltaica Iasi sud

Ca si incelelalte cazuri cea mai mare productie o va obtine in lunile de vara, 704 kWh in iulie si 697 kWh in august, iar cele mai mici productii in decembrie, 203 kWh si ianuarie 216 kWh.

Daca panourile vor fi orientate spre est, productia anuala de energie electrica scade la 4.597 kWh, cu 1.188 kWh/an mai putin. Vara va atinge o productie lunara de 655 kWh in iulie si 627 kWh in iunie, pe cand iarna va produce doar 103 kWh in decembrie si 124 kWh in ianuarie.

Productie lunara energie fotovoltaica Iasi est

Cata energie produce un kit fotovoltaic de 5 kW montat la Timisoara

Productie lunara energie fotovoltaica Timisoara

La Timisoara un sistem de panouri fotovoltaice de 5 kW montat pe un acoperis orientat spre sud va avea o productie anuala de 5.978,32 kWh, productia maxima va fi atinsa in august cu 708 kWh, iar in decembrie va produce doar 219 kWh.  

Productie lunara energie fotovoltaica Timisoara sud

In cazul in care panourile fotovoltaice sunt orientate spre est productia anuala de energies scade la 5.114,11 kW, cu o productie de 730,7 kW in august si 114.84 kW in decembrie.

Productie lunara energie fotovoltaica Timisoara est

Cata energie produce un kit de panouri fotovoltaice 5 kW montat la Craiova

Productie lunara energie fotovoltaica Craiova

Daca ne deplasam in Oltenia, la Craiova, un sistem fotovoltaic de 5 kW montat pe un acoperis orientat spre sud, va produce 6.239,65 kWh intr-un an, cu 3 luni in care productia de electricitate variaza in jur  700 kWh, iunie, iule si august, cu maximum atins in iulie 735.78 kWh si minimul de 264,51 kWh in decembrie.

Productie lunara energie fotovoltaica Craiova sud

In situatia in care panourile  fotovoltaice sunt orientate spre est, productia de electricitate anuala scade cu 13.64%, la 5.388,7 kWh. In acest caz lunile iunie si iulie sunt cele mai productive cu 728.66 kWh, respectiv 759,35 kWh , mai si august au productii apropriate de 684,99 kWh si 672,36 kWh. Iarna productia scade la 139,77 kWh in decembrie si 161,56 kWh in ianuarie.

Productie lunara energie fotovoltaica Craiova est

Cata energie produce un kit fotovoltaic de 5 kW montat la Brasov

Productie lunara energie fotovoltaica Brasov

Ajungem din nou in Transilvania, Brasov. Acelasi sistem fotovoltaic de 5 kW montat pe un acoperis orientat spre sud in nordul Brasovului, in Bartolomeu sau Stupini va avea avea o productie anuala de 5.580,5 kWh cu un maxim de 623.34 kWh in august si un minim de 256.63 kWh in decembrie.

Productie lunara energie fotovoltaica Brasov sud

Daca montam panourile fotovoltaice spre est productia anula scade la 4.504,4 kW, cu 19.8% mai putin. In acest caz productia maxima va fi atinsa in iulie, 603.4 kWh, iar minimul in decembrie 129.26 kWh.

Productie lunara energie fotovoltaica Brasov est

La Brasov se observa cel mai bine influenta dealurilor si muntilor din jur. Daca sistemul fotovoltaic de 5 kW este montat in Schei, pe o casa din aproierea Tampei productia de electicitate scade din cauza umbrei generate de dealurile din jur (Vezi linia orizontului din fotografia de mai jos). Astfel pentru un sistem de panouri fotovoltaice orientate spre sud, montat in apropierea Tampei, productia anuala este de doar 4.879,05 kWh fata de 5.580,5 kWh produsi de sistemul fotovoltaic montat in nordul Brasovului, o productie anuala cu 12.57% mai mica. Asadar ai mare grija cand montezi panourile fotovoltaice la muntii, dealurile, cladirile sau copacii din jur care pot umbri panourile.

Productie lunara energie fotovoltaica Brasov Schei sud

Top orase cu cel mai mare potential fotovoltaic

Asadar, in Romania, orasele care valorifica la maxim potentialul sistemelor fotovoltaice sunt:

  1. Constanta - 6.322 kWh pe an
  2. Craiova - 6.239 kWh pe an
  3. Bucuresti - 6.144 kWh pe an
  4. Timisoara - 5.978 kWh pe an
  5. Iasi - 5.785 kWh pe an
  6. Cluj Napoca (Manastur) - 5.781 kwh pe an
  7. Brasov (Stupini) - 5.580 kWh pe an

Topul este realizat luand in calcul kituri fotovoltaice de 5 kW, cu panourile montate pe acoperis, orientate spre sud, inclinate la unghiul optim pentru fiecare locatie.

Datele de mai sus sunt date estimate, productia de electricitate a unui kit fotovoltaic depinde de numarul de ore insorite din luna, de temperatura, de umbrirea panourilor de catre dealurile, muntii, cladirile sau copacii din jur sau de curatenia panourilor fotovoltaice.

Daca ai mai multe intrebari despre acest articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre produsele afisate pe zonetecsolar.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.207 sau e-mail  info@zonetecsolar.ro.