Cat produc panourile fotovoltaice? Estimarea productiei de energie

Rolul panourilor fotovoltaice este acela de a capta lumina solara si de a o transforma in energie electrica pentru a satisface total sau partial necesarul de consum al imobilului pe care sunt montate. Este de preferat ca energia furnizata de aceste panouri sa fie cel putin suficienta pentru a acoperi integral necesarul de consum, pentru ca astfel imobilul nu mai trebuie sa se alimenteze din reteaua de distributie centralizata, ceea ce insemna costuri zero in facturi.

Tintind cont de acest fapt, estimarea productiei de energie a panourilor solare pentru casa este un detaliu esential care trebuie luat in considerare inainte de instalarea unui sistem fotovoltaic.

Cum stabilesti necesarul de consum

Inainte de a estima productia de energie a panourilor voltaice, trebuie sa stii care este necesarul de consum al imobilului pe care acestea il vor deservi. Pentru aceasta, este de preferat sa ai la dispozitie facturile din ultimele 12 luni, pe baza carora poti calcula usor consumul mediu zilnic pe fiecare luna. Trebuie doar sa imparti cantitatea de curent consumata in luna respectiva la numarul de zile. Tine cont si de faptul ca in sezonul rece necesarul/consumul de energie creste, in timp ce eficienta panourilor scade din cauza ca intensitatea luminii solare este mai redusa; plus ca se intuneca mai devreme.

Consumul mediu zilnic pe parcursul unui an poate fi calculat facand suma consumurilor din ultimele 12 luni si impartind rezultatul la 365–numarul zilelor dintr-un an.

In acest mod, iti poti face o idee cat mai exacta despre necesarul zilnic de energie, avand grija ca panourile fotovoltaice sa iti furnizeze o cantitate de curent cat mai apropiata de aceste valori.

Productie panouri foovoltaice

Ce influenteaza cantitatea de energie produsa de panourile fotovoltaice

Cantitatea de energie furnizata de panourile voltaice depinde de o serie de factori, iar din acest motiv productia fluctueaza pe parcursul unui an.

In primul rand, conteaza puterea fiecarui panou, care se exprima in wati, întimp ce energie pe care acesta o furnizează se exprimă în wati pe ora (w/h). Este vorba despre numarul de wati pe care panoul ii poate furniza intr-o ora, in conditii optime.

Panourile standard au puteri intre 410 si 450 w, insa exista si panouri care pot furniza si peste 500w. De asemenea, pentru aplicatiile care nu au un consum ridicat, exista si panouri mai mici a caror putere este de pana in 200 -300 w.

Un alt detaliu important este reprezentat de numarul zilnic de ore cu soare, numar care variaza de la un anotimp la altul, dar si in functie de conditiile meteo dintr-o anumita perioada.

Exista si o serie de factori tehnici care pot influenta energia produsa de un panou fotovoltaic, cum ar fi eficienta invertorului folosit, tipul de cablu pentru panouri solare, orientarea panourilor si inclinarea acestora in functie de latitudinea zonelor in care sunt amplasate. De asemenea gradul de umbrire a zonei respective, precum si modul in care sunt intretinute panourile fotovoltaice au o influenta importanta asupra cantitatii de energie furnizate de acestea.

Trebuie sa mai stii ca la montarea sistemului se folosesc o serie de accesorii pentru panourile fotovoltaice. Acestea asigura  o buna fixare, permitand totodata modificarea unghiului de inclinare pentru a capta cat mai eficient lumina solara.

Cum se calculeaza productia unui panou fotovoltaic

Cum se calculeaza productia de energie a panourilor fotovoltaice

Avand la dispozitie toate datele necesare, un calcul estimativ al cantitatii de energie furnizate de un sistem fotovoltaic este simplu de facut.
Mai intai, stabilesti numarul de panouri care vor alcatui sistemul. Pentru aceasta, masoara suprafata disponibila, inmulteste lungimea cu latimea pentru a calcula aria, si imparte rezultatul la suprafata unui panou. Dimensiunile panourilor fotovoltaice  difera de la un model la altul, iar acest detaliu il vei gasi in specificatiile tehnice ale produsului.
Odata stabilit numarul de panouri, calculeaza puterea sistemului. Daca este vorba despre panouri cu aceeasi putere, inmulteste numarul cu puterea indicata de producator; in cazul panourilor cu puteri diferite, fa suma acestora.

Inmulteste puterea totala cu numarul de ore cu soare pe zi, insa nu uita ca acest numar este variabil, in functie de anotimp. Facand o medie, se considera ca intervalul optim in care panourile pot functiona la capacitate maxima este de cinci ore cu soare pe zi. Rezultatul este insa unul estimativ, iar dacă dorești date mai exacte trebuie să faci un calcul complex, tinând cont de principalii factori care influenteaza randamentul unui sistem fotovoltaic.

Un instrument util pentru efectuarea unui astfel de calcul complex este calculatorul de productie pentru panourile fotovoltaice furnizat de UE. In functie de zona geografica aleasa si de locul de amplasare acesta iti sugereaza orientarea optima si gradul de inclinatie, calculand totodata cantitatea de energie furnizata pe parcursul fiecarei luni si al unui an.

Sa luam exemplul unui kit de panouri on-grid de 5 kw amplasat undeva in extremitatea estica a tarii, sa zicem pe acoperisul unei vile din Eforie Nord. Conform calculatorului, unghiul optim de inclinatie este de 35 de grade, iar orientarea trebuie sa fie catre sud. In lunile de iarna cantitatea de energie produsa de panouri variaza intre 262 si 324 kw/w, in timp ce varfurile de productie sunt in lunile iulie si august cu 745, respectiv 755 kw/h. In total pe tot parcursul anului sistemul va furniza 6.233 kw/h.

Acelasi sistem instalat in celalalt capat, al tarii, aproape de vama Nadlac, trebie orientat tot catre sud si cu o inclinatie tot la 35 de grade. Acesta va furniza iarna intre 215 si 293 kw/h, iar varful de eficienta va fi atins in luna iulie cu 710 kw/h. In acest caz productia anuala se va ridica la 6.013 kw/h.

Intretinere panouri fotovoltaice

Ce faci daca productia depaseste necesarul de consum

Un sistem fotovoltaic nu te ajuta doar sa scazi sau sa reduci la zero costul facturilor, ci poate deveni chiar si o sursa de venit. Este cazul sistemelor fotovoltaice on-grid care produc mai multa energie decat are nevoie utilizatorul, surplusul fiind livrat contra cost catre marile retele de distributie.
Pentru aceasta, sistemul trebuie sa fie conectat la o astfel de retea publica; cantitatea de curent furnizata va fi masurata cu ajutorul unui contoar bidirectional, care masoara totodata si cantitatea de curent consumata din retea.

Daca ai intrebari despre acest articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre sistemele de panouri fotovoltaice de pe masif.ro, te invitam sa ne contactezi CLICK AICI, la telefon 0374.477.207 sau e-mail fotovoltaice@masif.ro.