Ghid de independenta energetica - Cum devii prosumator?

Se vorbeste din ce in ce mai mult in aceste zile despre iminenta criza energetica si despre costurile ridicate pe care le vor avea utilitatile in perioada urmatoare, in special energia electrica.

Daca esti in cautarea unor modalitati de economisire si, in acelasi timp, vrei sa ajuti sistemul energetic per ansamblu, una din solutii este montarea unui sistem solar fotovoltaic care iti permite sa devii prosumator.

Prosumarea este o activitate in crestere in gospodariile europene si nu numai, urmand astfel trendul care introduce consumatorul altadata pasiv in circuitul activ de productie de energie.

Ce inseamna prosumator?

Prosumatorii sunt acei clienti,persoane fizicie sau juridice, care nu doar consuma energie din reteaua electrica, ci aleg si sa produca si sa livreze surplusul de energie produsa in gospodarii prin surse regenerabile, cu o putere maxima instalata de 400 kW pe loc de consum. Pentru a deveni prosumator, trebuie in acelasi timp sa inchei un contract cu unul dintre furnizorii de energie electrica agreati.

Prosumatorii sunt, in acelasi timp, consumatori si producatori de energie electrica, ce detin unitati de productie descentralizata (DPU) conectate la retea si fac doua tipuri de schimb cu reteaua: consuma din sistem atunci cand productia proprie este insuficienta pentru necesarul casnic si injecteaza in sistem cand apare un surplus.

Masurarea cantitatii de energie consumata din retea si a celei furnizate in retea se realizeaza prin intermediul unui contor cu dublu sens. Astfel, in situatia in care doresti sa devii prosumator, furnizorul de electricitate cu care ai incheiat un contract va schimba contorul actual cu unul cu dublu sens.

Odata cu marirea numarului de prosumatori, acestia pot contribui in mod real la facilitarea integrarii resurselor regenerabile si construirea unor retele stabile.

Afla mai multe detalii despre ce este un prosumator si care sunt tipurile de prosumator.

Care este diferenta dintre prosumator si producator de energie electrica?

Ghid de independenta energetica - Cum devii prosumator?

Potrivit Strategiei Energetice nationale, un prosumator este un consumator activ si, in acelasi timp, un producator de energie care isi poate imbunatati momentul de consum prin injectarea in retea a surplusului de energie din productia proprie.

ANRE defineste prosumatorul, in Legea 220/2008, art.2, drept “clientul final, care detine instalatii de producere a energiei electrice, inclusiv in cogenerare, a carui activitate specifica nu este producerea energiei electrice, care consuma si care poate stoca si vinde energie electrica din surse regenerabile, produsa in cladirea lui”.

Cu alte cuvinte, prosumatorul contribuie la integrarea in SEN (Sistemul Energetic National) a unei productii intermitente, provenita din surse regenerabile (SRE), reducand in acelasi timp costurile proprii.  

Daca iti propui sa produci energie din surse regenerabile, poti cumpara si instala (cu ajutorul unor specialisti in domeniu) un sistem de panouri fotovoltaice. Este important de stiut ca alimentarea cu energie pentru consumul propriu si livrarea surplusului in retea se vor realiza prin acelasi racord.

Diferenta intre un prosumator si un producator de energie electrica este data de:

 • Fluxul de productie/consum – prosumatorul consuma si produce (injectand apoi in sistem), producatorul doar produce si livreaza/vinde;
 • Capacitatea de productie – prosumatorul poate detine si utiliza echipamente cu o putere instalata mai mica de 400kW pe locul de consum; producatorul are o putere instalata mai mare de 400 kW.

Care sunt avantajele unui prosumator?

Rolul consumatorului rezidential s-a modificat de-a lungul timpului, acesta trecand de pe o pozitie strict pasiva, pe una activa, de prosumator ce alimenteaza sistemul cu surplus din productia proprie.

Tehnologiile de productie, consum si stocare au evoluat si ele, facilitand repozitionarea gospodariilor in SEN.

Ce primesc prosumatorii in schimbul contributiei lor?

 • reducerea facturilor la electricitate;
 • castiguri din vanzarea de energie;
 • reducerea amprentei de mediu;
 • o mai buna utilizare a resurselor locale.

Descopera mai multe avantaje si beneficii de care se bucura prosumatorii.

Cum devii prosumator?

Ghid de independenta energetica - Cum devii prosumator?

Aceeasi Lege 220/2008 defineste prosumatorii ca fiind persoanele fizice sau juridice care indeplinesc urmatoarele conditii:

 • detin o instalatie de producere a energiei electrice/panouri fotovoltaice, cogenerare, eoliene etc. Persoanelor fizice fara activitati economice li se recomanda o instalatie cu o putere mai mica decat consumul existent pe Avizul de racordare;
 • nu desfasoara o activitate specifica de producere a energiei – persoanele juridice nu sunt obligate sa detina un cod CAEN specific;
 • pot produce, stoca si vinde energie produsa din surse regenerabile.

Ti-am pregatit un articol mai detalit despre cum poti sa devii prosumator.

Ce acte sunt necesare pentru a deveni prosumator?

Daca detii un sistem de producere a energiei electrice din surse regenerabile (montat de un instalator validat AFM) si vrei sa devii prosumator, este necesar sa obtii certificarea acestei calitati.

Pentru a obtine aceasta certificare, trebuie sa intocmesti un dosar de prosumator, care sa contina:

 • detalii privind echipamentele de masurare e energiei electrice montate: serie contor, tip contor, date tehnice;
 • dosarul instalatiei de utilizare, intocmit de executantul autorizat al acesteia;
 • pentru persoanele fizice - Declaratia pe propria raspundere privind accesarea Programului privind instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, derulat prin Administratia Fondului pentru Mediu – se trimite aceasta Declaratie, solicitandu-se racordarea locului de consum si de producere;
 • pentru persoanele juridice – Certificatul constatator, in original sau copie, emis de Registrul Comertului, cu informatii privind situatia la zi a solicitantului – persoana juridica nu trebuie sa aiba ca activitate principala producerea de energie electrica.

Pe blogul nostru sasesti o lista completa cu documentele necesare pentru intocmirea unui dosar de prosumator 

Prosumatorii certificati pot vinde energia electrica produsa doar furnizorilor de energie electrica cu care au incheiate Contracte de Furnizare, in baza unui Contract de vanzare-cumparare.

In cazul unui loc nou de consum si de producere, Contractul de vanzare-cumparare a energiei electrice de catre prosumator poate fi semnat simultan cu Contractul de furnizare a energiei electrice. Contractul de vanzare-cumparare poate avea durata de valabilitate cel mult egala cu durata de valabilitate a Contractului de furnizare a energiei electrice.

Toti furnizorii de energiei electrica sunt obligati sa achizitioneze energia electrica produsa de prosumatori si livrata in retea in baza Contractului de vanzare-cumparare.

Ce inseamna si cum functioneaza compensarea cantitativa a energiei in cazul unui prosumator

Ghid de independenta energetica - Cum devii prosumator?

Prosumatorii au la dispozitie, incepand cu luna mai a anului 2022, o noua formula de compensare a energiei, reglementata de OUG 143/28/2021 si de ordinul ANRE 15/23.02.2022 privind Metodologia de aplicare.

Astfel, prosumatorii pot vinde energia electrica produsa si livrata in reteaua electrica furnizorilor cu, care au incheiat Contracte de funizare a energiei electrice, iar compensarea cantitativa, sau regularizarea financiara sunt oferite la cerere.

Diferenta dintre cele doua este urmatoarea:

 • Compensarea cantitativa este destinata prosumatorilor cu putere instalata de pana la 200 kW;
 • Regularizarea financiara este destinata celor cu putere instalata intre 200 si 400 kW.

Metodologia prevede modul de calcul ce trebuie folosit de furnizorii de energie electrica atunci cand factureaza energia livrata si cea consumata de prosumatori:

 • la solicitarea prosumatorilor cu pana la 200 kW pe loc de consum, furnizorii sunt obligati sa realizeze o factura de compensare cantitativa intre energia electrica produsa si livrata in retea si cea consumata si sa reporteze diferenta de energie daca energia produsa este mai mare cantitativ decat energia consumata;
 • prosumatorii pot utiliza cantitatea de energie electrica reportata pe o perioada de maxim 24 de luni de la data facturarii;
 • furnizorii sunt obligati sa foloseasca, in metodologia de calcul, acelasi pret cu al energiei electrice active; la aceasta se pt adauga si alte componente de cost/calcul: costul dezechilibrelor din sistem, transportul, distributia, cogenerarea, acciza Certificatelor verzi etc.

Compensarea cantitativa poate fi acordata, conform Metodologiei, pana la 31 decembrie 2030. Ulterior, prosumatorii pot vinde energia electrica in aceleasi conditii ca si prosumatorii care detin instalatii cu capacitate de 200 – 400 kW pe loc de consum.

Ce trebuie sa contina un sistem fotovoltaic pentru a deveni prosumator

Daca doresti sa devi prosumator, trebuie sa optezi pentru un sistem fotovoltaic on grid sau pentru unul hibrid.

 • un sistem fotovoltaic on grid cuprinde: panouri fotovoltaice, structura de sustinere a panourilor, un invertor on-grid, cabluri electrice si conectica, contor cu dublu sens;
 • un sistem fotovoltaic hibrid este format din panouri fotovoltaice, o structura de sustinere a panourilor, acumulator sau o baterie de acumulatori, pentru stocarea surplusului de energie produsa, un invertor solar hibrid, ce functioneaza sincronizat cu reteaua si poate incarca acumulatorii, un controler pentru incarcarea bateriilor, cabluri electrice si conectica si un contor cu dublu sens.

Vrei sa devi prosumator si sa iti reduci facturile de energie electrica, dar nu stii ce echipamente iti sunt necesare? Citeste articolul nostru despre componentele unui sistem fotovoltaic.

Cum poti finanta achizitia unui sistem fotovoltaic?

Pentru a trece de la statutul de consumator, cu facturi mereu in crestere, la statutul de prosumator, care produce, consuma si injecteaza in sistem surplusul de energie electrica, ai nevoie de un buget, variabil in functie de nevoile tale si sistemul fotovoltaic ales. Pentru o cotatie de pret, consulta o firma agreata (sau mai multe) si ia decizia in functie de necesitati.

Investitia initiala intr-un sistem de panouri fotovoltaice este destul de importanta, de aceea exista o serie de programe de finantare nerambursabila sau credite cu dobanzi preferentiale adresate atat persoanelor fizice cat celor juridice.

Persoanele fizice au la dispozitie programul Casa Verde, creat si administrat de AFM prin intermedul caruia pot finanta pana la 90% din valoarea sistemului fotovoltaic, dar nu mai mult de 20.000 lei. Din pacate programul se deruleaza foarte greu, de aceea persoanele care doresc instalarea rapida a sistemelor pot alege un credit de nevoi personale sau un credit “verde”, cu dobanda preferentiala (special conceput pentru achizitie de panouri fotovolatice sau alte sisteme verzi/ecologice).

Persoanele juridice pot accesa programul guvernamental Electric Up  (fonduri nerambursabile pana la 100.000 de euro), alte programe de fonduri nerambursabile europene si nationale sau pot accesa credite “verzi”, concepute pentru investitii in sisteme de panouri fotovolatice sau alte sisteme de producere a energei din surse regenerabile.

Este momentul sa iei cea mai buna decizie pentru tine. Devino prosumator si plateste-ti facturile la energie electrica din ceea ce produci.

Daca ai mai multe intrebari despre acest articol sau daca vrei sa afli mai multe informatii despre sistemele fotovoltaice, te invitam sa ne contactezi la telefon 0374.477.207 sau e-mail  info@zonetecsolar.ro.